Doprava není doménou pouze mužů

V letošních parlamentních volbách favorit voleb hnutí ANO 2011 nasadilo do první desítky tři kandidáty z Ostravy. Položili jsme několik otázek týkajících se bezpečnosti silničního provozu jedné z nich - kandidátce Zuzaně Ožanové.

Může parlament přispět ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu?

Jednoznačně může. Pružnější změny legislativy ve vztahu ke zjištěným problémům. Pokud policie nebo úřady na základě terénních zkušeností zjistí nějaký zádrhel v legislativě, je nutno udělat změny. Ve vztahu k silničnímu provozu tato praxe skvěle funguje na Slovensku. Proč by to nemohlo fungovat i u nás?

 

Máte nějaký příklad z praxe?

Samozřejmě. Například úřady nemohou díky mlčenlivosti informovat lékaře o tom, že u jejich pacientů-řidičů bylo prokázáno užívání drog. Pokud by směli dát příslušným lékařům informace, mohli by lékaři objektivněji posuzovat způsobilost těchto osob k řízení motorových vozidel. Jednoduše, když lékař neví, že jeho pacient bere drogy, nepošle ho na příslušná vyšetření, díky nimž by mohl pozbýt zdravotní způsobilost k řízení motorových vozidel.

 

V našich obcích se rozmáhá měření rychlosti stacionárními radary. Jaký máte na to názor?

Vím, že se jedná o hodně diskutované téma. Když bude někdo přecházet cestu a ohrozí ho rychle jedoucí auto, bude žádat úřady, ať měří rychlost, instalují retardér nebo ať jinak zakročí. Naopak v kůži řidiče měření rychlosti bude stejný člověk považovat za šikanu.

S ohledem na to, že následky střetů vozidel při vyšších rychlostech jsou závažnější, považuji prevenci, a tedy i měření rychlosti za přínosné. Snížení rychlosti jízdy vozidel u škol a nemocnic může pomoci chodcům k bezpečnému pohybu po komunikacích. To je jasné. I v této oblasti by bylo vhodné upravit legislativu, aby také majitelé rychlých vozidel mohli být postiženi při změření rychlosti automatickým radarem. V současnosti jsou postižitelní pouze Ti, co nepřekročí rychlost jízdy v obci o více než 40 km/h.

 

Chtěla byste na závěr něco doplnit?

 Ano. Také já se přikláním k zavedení tzv. řidičských průkazů na zkoušku.

 

Zdroj a foto: Našeměsto_září

 

 

1. 10. 2017