Jan Tabášek zvolen místopředsedou "Mladého ANO"

Člen místní organizace hnutí ANO Moravská Ostrava a Přívoz Jan Tabášek se stal místopředsedou celorepublikového „Mladého ANO“

O víkendu proběhl celostátní sněm Mladého ANO v Praze. Jeden z úspěšných kandidátů do vedení naší mládežnické organizace byl i Honza Tabášek, který se stal místopředsedou Mladého ANO a my jsme si řekli, že ho trochu vyzpovídáme.

Honzovi je 24 let a pochází z Ostravy. Aktuálně studuje poslední ročník na pedagogické fakultě Ostravské univerzity. Díky jeho aktivnímu zapojení ve volbách do sněmovny v roce 2017 si ho vybral za svého asistenta poslanec Jiří Strýček a aby toho nebylo málo, tak Honza spolupracuje s agenturou, která organizuje akce a letní tábory pro 200 až 400 lidí. Mimo veškerou politiku a práci se svěřil, že se dlouhodobě věnuje hokejbale a je trenérem brankářů.  

1. Tento víkend jsi byl zvolený místopředsedou Mladého ANO. Co mladého člověka motivuje, aby se angažoval v mládežnické organizaci s politickým zaměřením? 

V první řadě bych chtěl říct, proč jsem vlastně součásti takové organizace i členem hnutí ANO. Je to proto, že společensko- občanské otázky a situace ve společnosti mi nejsou lhostejné a zajímám se o ně. V naši rodině se tyto témata řešili a řeší se, proto mě začala zajímat komunální a národní politika. Chtěl jsem se stát součástí organizace, o které si myslím, že může zlepšit politickou gramotnost u mladých lidí. Ta není ideální a ne jen u nich. Právě díky Mladému ANO mohu realizovat nápady kolem politické gramotnosti a ne jen to. Můžeme, jako tým mladých tvořit postoje k různým otázkám, vytvářet komunikační prostor a osobnostně se rozvíjet. Takže aspekty, jako realizovat nápady, vytvářet projekty, zlepšit povědomí o politice mladým a zlepšit politickou gramotnost, byly silné motivy se angažovat do předsednictva Mladého ANO.

2. Když se budeme bavit o motivaci, tak velkou část dělá i okolí. Co si myslíš, že nejvíce určuje postoje a názory mladých lidí v dnešní době?

Ano okolí a celkově společnost má velký podíl na motivaci jedinců a skupiny. Těžko říct, co určuje postoje a názory mladých, myslím si, že to muže být holt cokoliv. Media a internet produkuji kvantitu než kvalitu. Kvalitu si opravdu musíme najít důkladně. Samozřejmě, že i rodina ovlivňuje postoje a názory, také okolí jedince, kde se pohybuje a škola tím, jaké mu dá znalosti. Půjde hlavně o to, jak se k tomu postaví jedinec, buď bude přijímat pouze názory a postoje, nebo si je zpracuje, zamyslí se nad nimi, ověří si je a pak si z toho vytvoří svůj názor a postoj. Důležitá je i kompletní informovanost, aby se nestalo, že jedince někde stojí s davem, tleská a neví proč.

3. Sledují mladí lidé dostatečně své okolí?

Myslím, že ano, ale bude rozhodovat téma, které budou sledovat. Politika mezi hlavní určitě nepatří, což je škoda, protože díky dnešní svobodě a možnostem, mohou mladí lidé realizovat změnu ve svém okolí i mimo něj.

4. Jaký je tvůj cíl v politice? Kandiduješ v letošních volbách?

Jsem na kandidátce v městské části Moravská Ostrava a Přívoz a také na kandidátce do zastupitelstva statutárního města Ostravy. Aktuálně je mým cílem dostat se do zastupitelstva. Mezi důvody proč chci do zastupitelstva je být takovou spojkou mezi studenty a radnicí, protože my mladí musíme jít slyšet i v politice. Pokud bych byl zvolen, tak se chci zaměřit právě na projekty pro mladé.

Více o Mladém ANO se dozvíte na www.mladeano.cz nebo na jejich Facebooku.

25. 3. 2018