ANO chce vyhrát volby na magistrátu i v 10 ostravských obvodech

Hnutí ANO má za cíl vyhrát komunální volby v Ostravě i všech deseti městských obvodech, v nichž postavilo kandidátky. Před čtyřmi lety kandidovalo v osmi obvodech, nově k nim přibyly Vítkovice a Radvanice a Bartovice. Na magistrátu má ANO nyní 15 mandátů, hodilo by se jich 20. Novinářům to při dnešním zahájení volební kampaně hnutí v Ostravě řekl primátor Tomáš Macura, který svou funkci obhajuje.

   "Cílem je ale nejenom volby vyhrát, ale také abychom se ve vedení radnic, nejlépe na místech starostů, udrželi," řekl Macura. Náklady hnutí na kampaň v krajském městě se podle něj pohybují kolem 2,5 milionu, ale zřejmě se dostanou na tři miliony korun.

    Připravenost hnutí k povolební koaliční spolupráci je podle Macury široká a domluvit se umí s každým. Primátor ale řekl, že za sebe se brání spolupráci s extremistickými stranami, jako jsou SPD a KSČM. "Já si nemyslím, že je nějaká čínská zeď mezi komunální a celonárodní politikou, takže nejsem zastáncem toho, že na komunální úrovni spolupráce s extremisty nevadí, protože na komunální úrovni se řeší jenom kanály. Podle mě to takhle není," řekl primátor.

    Po volbách by preferoval pokračování současné koaliční spolupráce. "Musím říct úplně otevřeně: Nám stávající koalice docela funguje. Samozřejmě ne ve všem máme stejný názor, ale to nemá člověk ani doma s manželkou, takže nám to funguje, a kdyby se tam kolegové dostali a domluvili jsme se na spolupráci do budoucna, na těch parametrech, tak pro mě je to v téhle chvíli asi nejlepší řešení," řekl Macura.

    Současná koalice ANO, Ostravak, ODS a KDU-ČSL vede Ostravu od podzimu 2015. Původně Ostravu po složitých koaličních vyjednáváních ovládla koalice ANO, ČSSD a lidovců. Po vnitřních sporech v koalici ale byli její sociálnědemokratičtí členové odvoláni a zbývající dvě uskupení doplnily hnutí Ostravak a ODS.

 

zdroj: ostrava.cz

6. 9. 2018